1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преработватели и свинари в cхватка за вноса на месо

Преработватели и свинари в cхватка за вноса на месо

България е предоставила безмитна квота за внос на 9000 тона в периода от 1 юли 2004 г. до 30 юни 2005 г. Тя обаче е изчерпана само за 16 дни след нейното пускане.

 

Преработвателните предприятия и свиневъдите са в остър спор дали да започне безмитен внос на месо, което да покрие нуждите на фабриките за производство на колбаси и месни деликатеси. Асоциацията на месопреработвателите отдавна настоява за премахване на митото за внос на свинско месо поради недостига на българска суровина и високите й цени на вътрешния пазар, които могат да предизвикат фалит на фирми. Организацията е отправила такова искане до Министерството на земеделието и горите, откъдето обещават да излязат с решение до края на седмицата. От друга страна, Асоциацията на свиневъдите е против вдигането на митото, тъй като то защитавало българското производство.

Преработвателните предприятия се нуждаят от значителни количества вносна суровина като индустриални заготовки обезкостено и замразено месо, които не се произвеждат в България заради хроничния недостиг на свинско и високите му цени, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите Светла Чамова.

Според нея проблемът се задълбочава, защото вътрешните цени продължават да се покачват, а продажбите на фирмите спадат. Ситуацията изправя на нокти предприятията в момент, когато теглят кредити, за да правят значителни инвестиции с цел да отговорят на европейските норми за качество и ветеринарно-санитарни изисквания, каза Чамова.

Нормална практика в целия свят е, когато има дефицит на суровина и тя е скъпа, да се набавят количества отвън, за да не буксува преработвателната промишленост и да се задоволяват нуждите на страната. В момента цената на свинското месо у нас надхвърля 2.50 лв. за кг живо тегло (без ДДС), с което достига нивото на страните в Европейския съюз (ЕС). Митото за внос е 40% и цена от минимум 622 евро на тон, което трябва да действа като защитен механизъм за фермерите по търговското споразумение с ЕС. По него България е предоставила безмитна квота за внос на 9000 тона в периода от 1 юли 2004 г. до 30 юни 2005 г. Тя обаче е изчерпана само за 16 дни след нейното пускане.

Държавата допусна пълно безобразие на пазара с мерки, които не е ясно какво защитават, при положение че няма достатъчно производство на месо в страната, обяви управителят на софийското предприятие "Софиз" Иван Захариев. Той подчерта, че фирмите вече не издържат и повишават цените заради скъпата суровина, за да не са на загуба, но въпреки това продажбите спадали. "Виждам масов фалит на предприятия, защото не можем да си вземем парите", каза Захариев. Според него по цялата верига вече се получава една вътрешна задлъжнялост, на която никой не може да издържа. Големите търговски вериги "Метро", "Била" и "Фантастико" прилагат отложено плащане с два месеца към преработвателите, обясни Захариев. Фабриките пък купуват на отложено плащане месо от търговците, които от своя страна имат да покриват задължения към животновъдите.

Стреса на пазара потвърди и Димитър Димитров, собственик на ЕТ "Мити Димитров", Лом. По думите му всички меса са поскъпнали, което е принудило фирмите да повишат цените на крайните продукти. Димитров твърди, че цените на колбасите са скочили с над 20% за един месец.

Мнението на председателя на Асоциацията на свиневъдите Галя Бъчварова обаче е, че вносното мито е защитно за българското производство и трябва да остане в сила. Нашето свинско месо се продава само на вътрешния пазар и в момента няма недостиг, твърди тя. Засега износът е невъзможен поради факта, че прасетата у нас се ваксинират срещу чума, а това е забранено в ЕС. Според Бъчварова, ако се допусне безмитен внос, ще бъдат вкарани на много ниски цени обрезки и отпадни материали, което пък ще понижи цените на качественото месо. Това от своя страна окончателно щяло да затрие свинарството преди влизането в ЕС. Бъчварова допълни, че преработвателните предприятия настояват за отпадане на митото с цел да си запазят големия марж в цените и високите печалби през последните две години.

Зам. министърът на земеделието и горите Бойко Боев посочи, че ведомството все още няма решение на проблема, но до края на седмицата ще бъде взето такова. В момента експерти от министерството и от Асоциацията на месопреработвателите правят оценка за необходимите количества безмитен внос до края на годината. "Решението не трябва да е в полза на един сектор за сметка на друг. Свиневъдите и месопреработвателите трудно разговарят помежду си", призна Боев. По думите му агроведомството може само да прави предложения за премахване или намаляване на мита, но конкретните стъпки и мерки трябва да бъдат предприети от министерствата на икономиката и финансите. От ведомството на Лидия Шулева вчера обясниха, че при тях няма постъпило искане от земеделското министерство за премахването на мита.

За нуждите на месната индустрия са необходими около 80-90 хил. тона свинско месо годишно. През 2003 година промишленият добив в страната е само 51.7 хил. тона, като произвежданото месо е предназначено основно за магазинната мрежа в охладено състояние и не се правят индустриални заготовки, показват данните на Асоциацията на месопреработвателите. В страната има около 900 хил. прасета, от които около 405 хил. се отглеждат във ферми за производството на месо и за продажбата му на преработвателните фирми. Останалите са в частни дворове - за собствена консумация./dnevnik.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.