1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През изминалия месец пазарът на бялата кристална захар в страната е спокоен

През изминалия месец пазарът на бялата кристална захар в страната е спокоен

Средно за страната, цената на захарта на дребно остава 2,11 лв./кг

Средно за страната, цената на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остава 2,11 лв./кг
През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва леко понижение - с 0,5% до 1,97 лв./кг. На борсите в различните областни центрове продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,73 лв./кг в Добрич до 2,20 лв./кг във Варна и Разград. В осем от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, преобладаващо в рамките на 0,5 – 3,2%, а във Варна и по-чувствително – със 7,6%. Увеличение на цените спрямо предходния седмичен период е налице единствено в Пловдив и Сливен, съответно с 2,4% и 0,5%.
Средно за страната, цената на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остава 2,11 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 1,86 лв./кг до 2,27 лв./кг, съответно в София и Пазарджик. Седмично повишение на цените на захарта се отчита в три области – в Сливен (с 8,6%), Ямбол (с 6,7%) и Търговище (с 2,4%). Поевтиняване на продукта в големите супермаркети се наблюдава в областите София (с 13,3%) и Русе (с 2,4%).
В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната също се задържа на нивото от предходната седмица – 2,25 лв./кг. По области, стойностите варират от 2,05 лв./кг (Кърджали) до 2,40 лв./кг (Габрово и Разград). Леко поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица се наблюдава в три области – в Стара Загора (с 3,4%), Хасково (с 2%) и София (с 1,1%). Слабо повишение на цените е налице единствено в Благоевград (с 1,2%).
Цените на захарта в по-малките магазини остават средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. Тази разлика достига до 0,36 лв./кг в София, вследствие на отчетеното чувствително поевтиняване на захарта на дребно в ГТВ. Изключение са областите Кърджали, Шумен, Варна и Благоевград, където цените в малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.
И през изтеклата седмица в Плевен се регистрира най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно - 0,35 лв./кг за ГТВ и 0,56 лв./кг за ДТО. В пет области (Пловдив, Варна, София, Враца и Разград) цените на захарта в големите супермаркети са с до 0,08 лв./кг по-ниски от тези на едро. За поредна седмица и в по-малките магазини във Варна се отчита по-ниска средна цена от тази на едро - с 0,12 лв./кг.
През м. май 2013 г. пазарът на бялата кристална захар в страната е спокоен, без сериозни ценови изменения.
Към края на месеца се наблюдава леко понижение на средната цена на едро за страната спрямо нивото отпреди един месец (с 1,1%) до 1,97 лв./кг. По области, по-сериозни ценови отклонения са отчетени във Варна – намаление с 10,2% и в Пловдив – повишение с 6,1%.

В рамките на едномесечния период, средната цена на дребно на захарта в магазинната мрежа на страната отбелязва несъществено повишение с 0,5%, до 2,18 лв./кг. Измененията по области са в сравнително тесния диапазон от -3,8% (София) до +3,6% (Сливен).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.