1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През септември започва преброяване на земеделските стопанства

През септември започва преброяване на земеделските стопанства

Получените статистически данни ще се използват за анализи и прогнози

През септември ще започне преброяване на земеделските стопанства. Такова се прави по изисквания на ЕС, като целта е да се получи пълна и изчерпателна информация за броя, размера и техническата обезпеченост на земеделските стопанства.

Получените статистически данни ще се използват за анализи и прогнози, които са в основата на правилните политики в областта на селското стопанство, обясняват от министерството.

В кампанията, която ще продължи до ноември, анкети ще трябва да попълват около 750 хил. стопанства от растениевъдството и животновъдния сектор. В момента се обучават близо 3 хил. анкетьори, които ще посещават страната.

От ведомството на Мирослав Найденов съобщават, че събираните данни ще са за формата на собствеността на земята, основните площи с култури и брой отглеждани животни, използваната земеделска техника, заети лица и др. Оттам допълват още, че събраната информация няма юридическа стойност, ще се ползва само в обобщен вид и няма да се предоставя на данъчни или социални служби.

От земеделското министерство съобщиха, че на преброяване подлежат стопанствата, които имат поне 3 дка обработваема земя, 5 дка ливади, 1 дка от овощни и зеленчукови култури, лозя и специализирани култури. На преброяване подлежат и фермите, в които се отглежда поне 1 крава, 2 говеда или 5 овце, кози и прасета.

ЕС събира данните за състоянието на земеделските стопанства на всеки 10 години, като целта е да се ползват за основата на разработването на различни политики, отпускането на субсидии и др. Последното преброяване в България е било през 2003 г., но след присъединяването на страната към ЕС се налага да бъде проведено ново, което е по съпоставими показатели с другите държави в общността. В края на миналата година парламентът гласува закон за преброяването на стопанствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.