1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приключи есенната сеитба в Пиринско

Приключи есенната сеитба в Пиринско

През последните две седмици са засявани малки ниви едва по няколко декара, коментираха от земеделската служба. Най-много площи са били обработени в Гоце Делчев – 4015 дка, и в Сандански – 2100 дка.

 

С 11 400 декара засято жито приключи есенната кампания в Пиринско. Това са с 3455 декара по-малко от миналогодишната кампания. "Официално всички земеделци приключиха с есенното жито. Кампанията трябваше да приключи отдавна, но заради топлото есенно време тя се удължи с няколко седмици. Тази година не бе добра за зърнопроизводителите в цялата страна. Макар тук да бяхме по-малко засегнати от наводненията, този природен катаклизъм си каза думата. Надяваме са напролет тези, които не са успели, сега да имат средства и възможност да засеят нивите си." Това каза шефът на Областна дирекция "Земеделие и гори" Ибрахим Юрук.

През последните две седмици са засявани малки ниви едва по няколко декара, коментираха от земеделската служба.
Най-много площи са били обработени в Гоце Делчев – 4015 дка, и в Сандански – 2100 дка.

Една от причините за очакваната по-слаба реколта е, че стопаните постепенно губят интерес към тази култура. Друга причина е, че не получават почти никаква помощ от държавата. На една от последните срещи те се оплакаха, че още на национално ниво не гледат на региона като зърнопроизводителски и заради това никой не обръща внимание на проблемите им. Малките фермери изказаха недоволство, че програмите за субсидии се правят така, че да бъдат облагодетелствани само големите производители. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.