1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Примеси държат самуна евтин

Примеси държат самуна евтин

"Много от собствениците на фурни в Пазарджик смесват брашното с добавки, които могат да бъдат опасни за потребителите"

 

"Много от собствениците на фурни в Пазарджик смесват брашното с добавки, които могат да бъдат опасни за потребителите", алармира д-р Зоя Шошева от сектор "Държавен санитарен контрол" в ХЕИ в града.

Затова в момента върви проверка на хлебопроизводители и търговци за качеството на продукцията. Контролните органи ще следят за типа на брашното, от което се правят различните видове хляб, и документите за произход и качество на суровината. "Най-често се използват оцветители при пълнозърнестите и диетичните хлябове.

Тези примеси пестят средства и понижават себестойността на продукта, но за сметка на качеството и срока му на годност", уточнява д-р Шошева.

 В акцията са включени и инспектори от Данъчна дирекция и Регионалното звено "Контрол на пазара и защита на потребителите". Техните колеги от Пловдив пък ще излязат в подобна акция по време на коледните и новогодишните празници.

Само за последната седмица органите на ХЕИ-Пловдив са съставили 10 акта на продавачи и пекари на хляб заради непълен етикет или липсата му. От 50 до 200 лв. са отнесли нарушителите. Подобни проверки са започнали и в Плевен./standartnews

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.