1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проблеми с реколтата очакват зърнопроизводителите в Добрич

Проблеми с реколтата очакват зърнопроизводителите в Добрич

Зърнените култури ще пострадат при очертаващата се суша в някои региони на страната

 

Ако до две седмици не падне дъжд, зърнените добиви ще спаднат – сигнализираха зърнопроизводители от Добруджа. От Министерството на земеделието и горите потвърдиха, че в някой райони на страната има засушаване.

Около 150 – 200 литра дъжд на квадратен метър трябва да падне до месец май, за да се запази добра реколтата – кометнираха стопаните. Ако дъждът закъснее влагата в посевите ще спадне и това ще се отрази на добивите.
Димитър Катранджиев: "Влага в порядъка на 50-60 см. – това не гарантира добър добив от есенно-зимните култури. Да не говорим едновременно и за пролетните култури".

Земеделските стопани смятат, че единствения начин да се спасят посевите е да се запази влагата, която все още е останала в почвата. "В случая започна да се тори, защото единствения начин да се спасят пшениците е да се хвърли азот и ако завали дъжд, да има ефект и веднага да се развият културите по-добре", каза Никола Димов – председател на кооперация "Изток" – Шабла.

Много от фермерите в Добруджа вече започнаха да заравняват изораните и подготвени за пролетна сеитба ниви, за да запазят и малкото количество влага в тях.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.