1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължава кампанията по прибирането на гроздето в Плевенско

Продължава кампанията по прибирането на гроздето в Плевенско

В Европа гроздоберът приключва. Добивите и там тази година са с по-ниско качество

 

В Плевенска област прибирането на тазгодишната реколта от грозде започна успешно, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. Както вече ви информирахме, в областта гроздоберът беше символично открит от земеделския министър Мехмед Дикме в средата на миналата седмица. Общо 46 562 декара са в региона плододаващите лозови масиви с винени сортове грозде. С десертни сортове грозде в Плевенско имаме 3 836 декара. Най-много са площите с лозови масиви винени сортове в най-голямата община в региона - Плевенска - 14 421 декара. Следват община Никопол, където лозовите масиви са на площ от 7 547 декара, община Белене - 6 100 декара и община Левски - 5 167 декара. Най-малко са лозовите масиви в община Червен бряг - 10 декара. 

Получената продукция до момента в Плевенска област от винените сортове грозде е около 2 349 тона при среден добив 420 килограма от декар. Около 160 тона десертно грозде е прибрано от лозарите като средният добив при тези сортове е 313 кг/дка. Според аграрния министър Дикме стопанската година като цяло не беше благоприятна за гроздето. Очакванията са за около 20% по-слаба реколта в сравнение с миналата година за цялата страна. Качеството пък ще е различно в различните региони, прогнозира земеделският министър. И допълни, че е рано да се конкретизира колко точно ще бъде общото количество грозде тази година - това може да се каже по-точно, когато кампанията по прибирането на гроздето приключи. 

В Европа гроздоберът вече е приключил. Добивите във Франция например са 600-800 килограма от декар, съобщи "специалният ни пратеник" там Преслав Гайдарски. По-интересно за българските лозари, обаче, би било да разберат как се прилагат на практика квотите в страните от Европейския съюз. Средните добиви във Франция са всъщност предварително планирани и прогнозирани - тъй като тази година количеството на гроздето е било значително повече в сравнение с миналата година, преди месец от всички лозя са били… отстранени излишните гроздове. Такава предварителна планировка ще трябва да правят и българските лозари след две години. За разлика от количеството, качеството на гроздето и в Европа тази година е относително по-лошо в сравнение с миналата. Във Франция гроздоберът за стопанската 2004 година е започнал с около седмица по-късно - на 13 септември вместо около 5-6 септември, научихме от Преслав Гайдарски. Как се бере грозде във Франция и как се прави прочутото френско Божуле? Само един пример - семейство Патрик и Мартин Верморел, традиционни лозари и винопроизводители от областта Божуле, стопанисват 15 хектара. Гроздоберът задължително се извършва на ръка заради специфичната винификация. Десетина дни са били необходими тази година за кампанията по прибирането на реколтата, в която са участвали около 25 берачи. Семейство Верморел вече са заредили бъчвите и първите преси на ферментиралото грозде обещават добро като качество вино, научаваме още от специалния ни пратеник. Като цяло, обаче, французите и нашият земеделски министър са на едно мнение - качеството и на виното ще е по-лошо в сравнение с миналата година. Така или иначе, освен качество на гроздето, за доброто вино се иска и майсторлък. А това е една много специална тема. По нея ще говорим в следващ брой. Патрик и Мартин Верморел, както и техният и наш приятел Преслав Гайдарски, обаче, са категорични в едно - за да е хубаво виното, хората, които го правят, трябва да са щастливи!/posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.