1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проект предвижда по-строг контрол върху биологичните производители

Проект предвижда по-строг контрол върху биологичните производители

Производителите от планински райони ще могат да слагат етикет за планински продукт

Ако парламентът придвижи необходимото законодателство до края на годината, в България ще стане възможно прилагането на регламента за етикетирането на планинските продукти. Производителите от планински райони ще могат да слагат етикет за планински продукт, за да гарантират произхода му от екологично чист район пише investor.bg.

Депутатите от парламентарната земеделска комисия приеха на второ гласуване промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Проектът предвижда след цялостното приемане на закона прилагането на регламента за планинските продукти да става чрез специална наредба.

Очаква се до Коледа проектът да мине в зала.

Председателят на комисията Десислава Танева коментира още, че проектът предвижда по-строг контрол върху биологичните производители. „Много по-завишен, много по-всеобхватен, с ясни отговорности за операторите. Всеки, който е част от веригата на биологичното производство, ще бъде оператор, ще има съответната отговорност и контрол“, каза Десислава Танева.

 Санкциите по думите й са „изключително завишени“.

„Надявам се с това да повишим доверието на българския потребител, а на европейския, защото голяма част от тази продукция е за износ, към българския биологичен продукт“, обясни тя.

Проектът предвижда агроминистерството да създаде и поддържа на интернет страницата си публичен електронен регистър за производителите на храни с географски означения, производителите на храни с традиционно специфичен характер, контролиращите тези два вида храни лица, производителите на храни „планински продукт“, за веригата на биопроизводството – производители, преработватели и търговци, за контролиращите биоземеделието лица и  за посевния материал за биокартофи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.