1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Проект предвижда в Лом да отглеждат рози за Европейския съюз

Проект предвижда в Лом да отглеждат рози за Европейския съюз

Необходими са инвестиции в размер на 4 700 000 лева

 

"Производство на биомаса и внедряване екологични технологии в оранжерийното производство" е заглавието на проект, с който местната управа в Лом спечели второ място в конкурс на Националното сдружение на общините. Грамота и чек за 500 лв. получи кметицата Пенка Пенкова на специална церемония в рамките на Четвъртата годишна среща на Националното сдружение на общините в България.

Предвижда се чрез преработка на биомаса и с помощта на получената енергия от нея да се отглеждат рози. Върху 6 дка общинска земя в съседство с модернизираната по САПАРД кравеферма с 500 животни ще бъде разположена система за преработка на биомасата. Ще се изградят и 5 оранжерии на площ от 25 дкар с оборудване за еклогично производство на посадъчен материал и на розов цвят, които ще се захранват с топла вода. Ако бъде финансиран, проектът ще се реализира в землището на с. Сливата, където общината има 90 дка земя.

По предварителни данни е необходима инвестиция в размер на 4 700 000 лв. Очаква се тяхната възвращаемост да се реализира след 5 години, тъй като розите ще се продават в европейските хипермаркети. В  конкурсната надпреварата, проведена  под надслов "Проект, който ще промени моята община с 10 години" участваха деветнайсет идеи от цялата страна.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.