1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производители прогнозират два пъти по-ниска реколта от пшеницата в сравнение с м.г.

Производители прогнозират два пъти по-ниска реколта от пшеницата в сравнение с м.г.

Според МЗГ намалението ще е 30 процента

 

Очаква се през тази година житната реколта да бъде най-слаба от 4 години насам. Това ще е с 30% по-ниско в сравнение с 2006 г., съобщиха от Министерството на земеделието и горите /МЗГ/. Причината за срива е засушаването, като се прогнозира, че т.г. ще се приберат около 2 млн. т хлебно зърно при 3-3,2. млн. т през м.г. Според производители обаче обемът на продукцията от пшеницата няма да надмине 1,5 млн. т.  

Въпреки това зърненият баланс на страната не е застрашен, коментират от Съюза на търговците и от Софийската стокова борса, защото очакваните количества са достатъчни за производството на хляб за населението и за фураж.

Прогнозата на МЗГ е, че износът на зърно от България ще намалее, без да се посочват солидни аргументи за това. По принцип у нас цените са изравнени с международните и като се има пред очакваната лоша пшенична реколта в световен мащаб, нищо не може да попречи на търговците да експортират.

През миналата година България изнесе около 834 000 т.

Предварителните прогнози за ечемика също не са благоприятни. Очаква се спад с 25% в сравнение с 2006 г.  – при 550 000 т през м.г., през т.г. обемът на производството вероятно ще бъде  413 000 т., според материали в чуждестранни медии.

В МЗГ засега се въздържат от публикуването на официални данни за очакваната реколта с обяснение, че те ще са неточни предвид непрекъснато променящите се метеорологични условия. Вероятно данните ще бъдат огласени до няколко седмици, след края на жътвата.

 

 

 AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.