1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството и потреблението на рапица ще достигнат рекордни стойности през новия селскостопански сезон

Производството и потреблението на рапица ще достигнат рекордни стойности през новия селскостопански сезон

През настоящия сезон световната реколта от рапица ще достигне 74 милиона тона

Производството и потреблението на рапица ще достигнат рекордни стойности през новия селскостопански сезон. Това предвиждат анализаторите от американското земеделско министерство в своя майски доклад.

През настоящия сезон световната реколта от рапица ще достигне 74 милиона тона, с около 4,5 милиона тона повече, отколкото през предишния период, се казва в доклада. При глобалното потребление има лека корекция надолу до 73 милиона тона. Това означава, че в края на сезона на склад ще останат 6,5 милиона тона, т.е. с 1 милион тона повече, отколкото миналата година по това време.

В първата си прогноза за новата стопанска година експертите очакват ръст на реколтата от 1,1 милиона до рекордните 75,4 милиона тона. Най-голям принос за увеличението ще имат Европейския съюз, Австралия и Индия, докато Канада и Китай ще трябва да се задоволят с по-малки реколти.

Глобалната търговия с маслодайната култура ще достигне 17,5 милиона тона, също нов рекорд. Двигател на развитието е засилващото се търсене от страна на Китай. В световен мащаб потреблението ще е в размер на 75 милиона тона, а складовите наличности в края на периода ще са малко над 6,5 милиона тона. Подобни са и прогнозите на Европейската комисия и на Международния съвет за зърното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.