1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протест на тютюнопроизводители, провокиран от слабата изкупна кампания

Протест на тютюнопроизводители, провокиран от слабата изкупна кампания

Протестиращите са категорични, че няма да продадат и един лист под 6 лева

Тютюнопроизводители, охранявани от 40 полицаи, излязоха на мирен, предупредителен протест на пътя между Гоце Делчев и Гърмен. Символично бяха запалени бали с тютюн, предава БНР, цитирано от dir.bg. 

Недоволството им е провокирано от слабата изкупна кампания, унизително ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг на тютюнопроизводителите.
Хората искат да бъдат предприети спешни мерки като конкретен график за изкупуването и гарантирани цени.

Тук ни доведе отчаянието, безпаричието и пълното безхаберие на държавата, оплакаха се производители. Възрастен мъж от Вълкосел заплаши, че ще запали тютюна заедно със себе си и къщата.

В момента изкупните цени са между 3.80 и 5.30 лв. за килограм, а при цена под 6 лв. производителят е на загуба, коментираха протестиращи.
Протестиращите са категорични, че няма да продадат и един лист под 6 лева.

Още в понеделник исканията ще бъдат предадени на министъра на земеделието и храните Десислава Танева която е поискала среща с организациите на тютюнопроизводителите. С проблема се е ангажирал и министър-председателят.

По-рано в парламента председателят на ДПС Лютви Местан призова за надпартийни усилия, за да се решат "хроничните проблеми" на тютюнопроизводителите.

Той предупреди, че за поредна година кампанията по изкупуването на тютюни закъснява. Според него климатичните условия са неблагоприятни, тютюнът мухлясва и скоро може да стане непродаваем, което да обрече десетки български семейства на глад.

По думите му средните изкупни цени са възмутително ниски и се очертава изкупна цена от 4 лв. на кг.

"Аз съм син на тютюнопроизводители, максималното количество произведен тютюн от семейство е 1 т - по 4 лв. това са 4000 лв. 2400 лв. са разходите за производство. Остават 1600 лв. приход за семейство. С тези пари, дори само член от семейството да е регистриран като производител, трябва да плати социални и здравни осигуровки за 1702.80 лв. Изправени сме пред трагедия. Доходите на семейството не са достатъчни за покриване на задълженията към ДОО и НЗОК", отбеляза Местан.

Лидерът на ДПС предложи незабавно министърът на земеделието, заедно с финансовия министър и Асоциацията на тютюнопроизводителите, да се срещнат с всички търговци, за да се договори график за ускоряване на кампанията за изкупуване на тютюна и да се постигне съгласие за поносим размер на средните изкупни цени.

Според Местан трябва да се преосмисли и приетият на първо четене текст в Закона за ДОО, с който минималният осигурителен доход за тютюнопроизводителите се увеличава от 240 на 420 лв.

"Този текст трябва да отпадне, в противен случай обричаме на глад над 100 000 български граждани", подчерта той.

"БСП лява България" поиска от управляващите в бюджета за 2015 г. да бъдат предвидени национални доплащания за тютюнопроизводителите и те да са в размера за 2014 г.
В защита на бранша от името на ПГ на левицата Кристиан Вигенин призова мнозинството да прояви отговорност и да не гледа с високомерие към проблемите на хората.

Според социалистите от 1 януари всеки тютюнопроизводител ще разполага със 100 лв. по-малко месечно, а за едно семейство това означавало между 200 и 400 лв. по-малък разполагаем доход.

В декларацията се обръща внимание, че секторът е перспективен, противно на политическата пропаганда. Само от акциз и ДДС той носи около 1 млрд. лв. в националния бюджет.

"И това срещу 100-120 млн.лв подкрепа годишно, която за 2014 г. беше осигурена, но за следващата година все още не е ясно дали ще има национални доплащания за тютюнопроизводството и колко ще бъдат те", подчерта Кристиан Вигенин.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че протестът я е изненадал. По всички спорни въпроси преговорите ще продължат, но бе категорична, че държавата не може да гарантира цена.

Тя призна, че въвеждането на новия осигурителен доход и увеличения му размер от 2015 г. е тежка мярка за дребните земеделски производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.