1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пшеницата изненада стопаните, добра е

Пшеницата изненада стопаните, добра е

Във Великотърновска област вече са ожънати 75 % от пшеничените посеви.

 

Във Великотърновска област вече са ожънати 75 % от пшеничените посеви. Средният добив е 281 кг, с повече от 100 кг по-нисък от миналогодишния, когато от декар бяха прибрани 384 кг хлебно зърно. Скоро ще приключат жътвата зърнопроизводителите от Свищовска, Лясковска, Златаришка община. В Еленския балкан са освободени едва 5 % от площите с хлебна пшеница, но там бяха засети само 1200 дка и добивът е най-нисък - 130 кг от декар.

Тази година в нашата област комбайните трябваше да жънат в 667 хил. дка с пшеница. Но част от посевите пострадаха сериозно от проливните дъждове и от 30 хил. дка няма да се прибира никаква реколта. Най-много са провалените площи в Свищовска община - към 7 хил. дка, в Лясковска - почти 5 хил., във Великотърновска - 3800 дка. Най-малко пострадаха от пороите блоковете с пшеница в Еленска и Сухиндолска община.

Сега в някои землища комбайните навлизат в пшеничените посеви, които бяха засегнати най-много от поройните дъждове, и специалистите не очакват средният добив за областта да се повиши. Залетите от водите ниви "пускат" по-малко зърно, в някои блокове стопаните прибраха и по 50 кг от декар. Но пшеницата трябва да се ожъне, за да се подготвят площите за следващата сеитба.

Зърнопроизводители споделят, че са очаквали още по-ниски добиви от пшеницата. Колкото до качеството, то не е чак толкова лошо, както се предполагаше. Но търговците продължават да настояват, че хлебното зърно не е много добро за хляб, явно, за да смъкнат изкупната цена. А специалистите съветват земеделските стопани в бъдеще да се ориентират към сортовете твърда пшеница, която е по-качествена и по-издръжлива на различни болести./в. "Янтра днес"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.