1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръководството на Националната асоциация на зайцевъдите се събира в петък

Ръководството на Националната асоциация на зайцевъдите се събира в петък

Една от основните теми, която обсъждат зайцевъдите от цялата страна, е селекционната политика на асоциацията

 

На 2 юли управителният съвет на Националната асоциация на зайцевъдите провежда свое редовно заседание, съобщи Иво Андреев, председател на асоциацията. В заседанието участват Краси Николов, директор на Регионалната дирекция по селекция и репродукция в животновъдството; Тодор Илиев, председател на плевенското сдружение на зайцевъдите; членовете на управителния съвет; както и председателят на контролния съвет на асоциацията.

Една от основните теми, която обсъждат зайцевъдите от цялата страна, е селекционната политика на асоциацията във вразка с новите изисквания, които се поставят от Европейския съюз. Става въпрос за системата на разполагане в страната на прародителските форми и на родителските форми, които впоследствие ще произведат родителите за стоковите ферми, които ще работят за кланичните предприятия, поясни Иво Андреев.

Ще бъде обсъден и хуманният кодекс, който зайцевъдите са длъжни да прилагат - начините за отглеждане на зайците, които в регламентите на Европейския съюз са подробно описани и българските зайцевъди трябва да се съобразят с тях.

Сред обсъжданите теми е и предстоящото наистина сериозно участие на членове на Националната асоциация на зайцевъдите в международното селскостопанско изложение "Агра" в Добрич. "Целта ни е да поканим хората, които имат интерес и до момента са осъществили контакт с нас относно заешко месо и заешки кожи", каза още г-н Андреев. И допълни, че особено важно нещо, което трябва да бъде решено на това заседание, е по какъв начин ще се води селекционната програма в рамките на асоциацията, за да могат членовете на асоциацията да кандидатстват и през 2005 година за субсидии. "Тази година е последната, в която зайцевъдите можеха да вземат субсидии от ДФ "Земеделие" по линия на програмата на селекционно-племенна дейност. От следващата година ще има субсидиране само за онези, които наистина извършват такава дейност и то на определено ниво по предварително определени сериозни критерии", каза още Иво Андреев./в. Посредник

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.