1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разработва се национална стратегия за развитие на тютюнопроизводството в България до 2020 г.

Разработва се национална стратегия за развитие на тютюнопроизводството в България до 2020 г.

Референтният период, в който тютюнопроизводителите получават средства, ще бъде удължен с още една година

Разработва се национална стратегия за развитие на производството на тютюн в България до 2020 г. Това съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев на състоялата се в Дулово конференция на производители на тютюн от сортовете „Кабакулак" и „Бърлей" от Североизточна България.

Според Филев стратегията, която трябва да бъде готова до три месеца, се разработва в Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието и храните с участието на представители на Асоциацията и е съобразена със селскостопанската политика на Европейския съюз от 2014 до 2020 г.

Референтният период, в който тютюнопроизводителите получават средства, ще бъде удължен с още една година и през 2013 г. ще бъдат дадени 70 милиона лева „върху стари производства от 2007 до 2009 г.", каза Цветан Филев, цитиран от БНР.

С промените в Закона за тютюна и тютюневите изделие се дава възможност на тютюнопроизводителите да участват в европейски програми за развитие на селските райони.  В Дулово се открива и първият регионален офис за Североизточна България на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.