1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реална защита от браншовата си организация искат млекарите

Реална защита от браншовата си организация искат млекарите

Целогодишна дотация на млякото, спешни защитни мерки за цената на млякото, за да не пада тя под себестойността му - това са само част от исканията на фермерите.

 

В понеделник в Регионалната асоциация на млекопроизводителите проведе поредното си редовно месечно събрание. В него участваха представители на регионалните асоциации от различни градове на страната, на мандрите, както и инж. Атанас Кискинов, изпълнителен директор на Националната асоциация за млекопроизводителите.

Инж. Кискинов разясни на присъстващите приетите от специална работна група промени в изискванията към фермерите за кандидатстване за финансиране по програма САПАРД. Съществени промени е приела работната група в мерки 1 и 5 по САПАРД, с което ще бъдат сериозно облекчени условията за кандидатстване по програмата. Промените по мярка 1 включват отпадането на изискването за собственост на 10 дка земя за една крава, както и условието по САПАРД да се финансира само 1/3 от вече притежаваните от фермерите животни. Сред приетите промени е и намаляването на долния праг за финансиране - от 15 хиляди на 10 хиляди евро.

Драстично намаляване на изискуемия брой фермери, които да участват в сдружение на производителите по мярка 5 на САПАРД е приела още работната група. Досега този брой беше 30, според промените са необходими петима фермери. От 200 на 100 е намален е изискуемият минимален брой животни, които да отглежда сдружението, а доказаният годишен оборот се намалява от 150 хиляди на 80 хиляди евро.

Тези промени са приети от работната група, от аграрното министерство, но ще влязат в сила едва след одобрение и от Брюксел. Очаква се това да стане в началото на следващата година.

Облекченията за кандидатстване по САПАРД и по линиите на ДФ "Земеделие" обаче не впечатлиха особено млекарите от Плевенска област. Те използваха присъствието на изпълнителния директор на НАМП, за да настояват пред него браншовата асоциация реално да защитава техните интереси. Ако ни няма нас, фермерите, за кого ще работи Националната асоциация, директно попитаха млекарите. И поискаха от ръководството на асоциацията да осъществява контрол и по селата, където според фермерите се вършат тъмни сделки, от които потърпевши са единствено млекопроизводителите.

Целогодишна дотация на млякото, спешни защитни мерки за цената на млякото, за да не пада тя под себестойността му - това са само част от исканията на плевенските фермери.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.