1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекорден добив на слънчоглед

Рекорден добив на слънчоглед

 

Данните от бюлетина на областната дирекция "Земеделие и гори"-Монтана, сочат, че маслодайният слънчоглед в областта е прибран от 96 на сто от площите. Информацията е от преди последните дъждове, които прекъснаха изпълнението на задачата и все пак по тях могат да се правят коментари. От общо засетите с културата 183 087 дка досега средният добив е 154 кг от декар, което като добив не е достигано от дълги години. С най-висок среден добив от слънчогледа е община Лом, където производителите са прибрали по 249 кг от декар. Немалък дял за това постижение в региона има земеделската кооперация "Единство" в с. Комощица и агрофирмата "Теди" ООД, която арендува земеделска земя в с. Замфир. От две години тук се изпитват нови сортове и хибриди маслодаен слънчоглед - наши и сръбски.

Като общо количеството получено слънчогледово семе в областта вече надминава 25 000 тона. Местни експерти и наблюдатели на международния пазар отчитат, че цената на слънчогледовото семе ще продължава да расте и ще се установи до края на октомври с таван около 360 лева за тон без ДДС. Предвижданията на някои, че цената ще падне, не се оправдаха, защото реколтата в Русия и Украйна не може да задоволи нуждите на преработвателите. В Североизточна България слънчогледът се изкупува направо от комбайните.

Радостното е, че земеделските производители този път няма да изпитат поредното "извозване" с цените. Част от продукцията големите производители ще преработят, за да плащат арендата на собствениците в натура. Така на практика ще им остане суровина, коята вероятно търговците ще търсят за износ./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.