1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни добиви от пшеница в Русенска област

Рекордни добиви от пшеница в Русенска област

До сега средният добив от декар е 430 килограма

 

Около 95 процента от площите, засети с пшеница в Русенска област вече са прибрани. До сега средният добив от декар е 430 килограма, което е рекордно количество за последните 15 години. Вече са прибрани над 220 хиляди тона зърно, което ще се съхранява в шест лицензирани склада и в още три, изградени по програма САПАРД в селищата на областта.

До края на седмицата ще бъдат ожънати всичките 518 хиляди декара с пшеница. Кампанията вече е завършила в община Русе, където има най-много площи – 100 хиляди декара с пшеница. Жътвата е приключила и в общините Иваново и Борово. Според директора на областната земеделска служба Михаил Бобчев, в последните години новите комбайни от 160 са се увеличили на 254, което е гаранция за по-високите добиви. Ако преди със старите "Нива" е имало разпиляване около 12 процента, то сега с новата техника загубите са до 2 процента.

Прогнозата на русенските земеделски специалисти е, че търговията с пшеница ще започне след 10 август, когато жътвената кампания завърши в цялата страна и станат известни цените на международния пазар.

Това съобщиха за AGRO.BG от ECON.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.