1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни площи със слънчоглед

Рекордни площи със слънчоглед

 

Според информация от държавен фонд "Земеделие" 99,8 на сто от предвидения лимит за субсидиране купуването на сертифицирани семена за маслодаен слънчоглед за тазгодишната реколта е усвоен. С целевата субсидия са подпомогнати 970 фермери от цялата страна.

Тази година земеделските производители от Северозападна България са проявили голям интерес към производството на маслодайното семе. Общо 53 договора има в област Враца, 39 в Монтана и 24 във Видин. За Монтанско може да се твърди, че през последните 4-5 години все повече стопани разширяват площите с маслодаен и шарен слънчоглед. Това сочат и справките на областната дирекция "Земеделие и гори". През тази пролет площите в областта са 179 269 дка с маслодаен и 8669 дка с шарен слънчоглед.

Прогнозата на специалистите сочи, че реколтата ще бъде добра, затова стопаните още отсега трябва да се ориентират къде ще складират, или къде ще намерят най-добрите пазари за своята продукция, но с надлежно оформени договори, съветват юристите./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.