1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рискът от нови случаи на птичи грип в Германия остава висок

Рискът от нови случаи на птичи грип в Германия остава висок

Снимка:

За пръв път в историята Федералната Република регистрира толкова много огнища на заболяването

Рискът от нови случаи на птичи грип в Германия остава висок. Към момента ветеринарните власти не виждат сигнали за отслабване на епидемията.

За пръв път в историята Федералната Република регистрира толкова много огнища на заболяването. Специалистите виждат сериозна заплаха както за домашните, така и за дивите птици в Европа. В най-малко 25 птицевъдни стопанства е установен щама H5N8. Освен това болестта е регистрирана и в 4 зоологически градини. За разлика от епидемията през 2006 година обаче, досега няма случай на предаване на заболяването от птици на хора.

Припомняме, че вирусът беше открит на 8 ноември при мъртва дива патица край Боденското езеро, както и при мъртви водолюбиви птици в провинция Шлезвиг-Холщайн. Междувременно болестта се е разпространила във всички провинции. Най-силно засегната е Долна Саксония, която е и центърът на птицевъдството в страната. Там за по-малко от два месеца са били умъртвени 178 хиляди кокошки, пуйки и гъски.

Делът на откритите мъртви птици, носещи заразата, тази година е много по-висок в сравнение с 2006г., когато се разпространяваше щамът H5N1. В Европа, освен Германия, случаи има в още 15 държави, сред които и България. Болестта е регистрирана и в Индия, Иран, Израел, Тунис, Нигерия, Египет, Южна Корея, Япония и Китай.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.