1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Румънски винопроизводители проявяват интерес към българския добруджански пазар

Румънски винопроизводители проявяват интерес към българския добруджански пазар

Това стана ясно по време на откриването на тридневен панаир на трансграничните клъстери в Добрич

Винопроизводители от Северна Добруджа проучват нашия пазар и търсят сътрудничество със свои български колеги. Това стана ясно по време на откриването на тридневен панаир на трансграничните клъстери в областите на земеделието, туризма и иновациите, който се провежда в Добрич, предаде радио “Фокус” .

Пограничният добруджански регион, от двете страни на българо-румънската граница, е известен и с винопроизводството. Фирма от румънското село Мурфатлар е сред участниците в изложението. По думите на нейния представител Раду Санда-Мария, румънските винопроизводители се интересуват как тяхната продукция би се приемала на българския добруджански пазар, търси се също обмяна на опит с местни български производители на вино. Това е причина и за участието в новосъздадения трансграничен клъстер “Агро Добруджа” в сектор земеделие.

Добавя се и желанието българо-румънското сътрудничество да се разшири в посока на разработване на съвместен туристически продукт – дегустация на местни вина. Избата в Мурфатлар разполага с база, където могат да се водят туристи, заяви Санда-Мария.

Посетителите на избата ще имат възможност да научат всичко за местното винопроизводство – от брането на грозде до крайния продукт и неговото предлагане, защото “виното е един от най-добрите продукти, познати в човешката история”, категорична е Раду Санда-Мария.

В пограничния регион се произвежда бяло и червено вино, сухо и полусухо, от сортове, познати в световен мащаб, като местното вино обаче носи отпечатъка на своя тероар и това го различава от други вина в други региони по света. В съседната румънска област, където се намира Мурфатлар, с лозя са засети 190 хектара, като 108 от тях се стопанисват от Академията за земеделски науки и гори. Край Мурфатлар е разположен изследователски център по лозарство и енология, а този вид земеделие има своите корени още от древни времена. Първите лозови насаждения в този район с цел изследователски анализи и проучвания датират още от 1907 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.