1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 3 години се удължава срокът, в който гроздопроизводителите да удостоверяват за извършено изкореняване на лозя

С 3 години се удължава срокът, в който гроздопроизводителите да удостоверяват за извършено изкореняване на лозя

Промяната дава възможност на гроздопроизводителите да ползват средства по програма САПАРД.

 

С 3 години се удължава срокът, в който гроздопроизводителите ще имат възможност с официални документи да удостоверяват пред Изпълнителната агенция по лозата и виното за извършено изкореняване на лозя.

Документите да удостоверяват и да се отнасят към периода преди влизане на действащата сега Наредба за засаждане на нови лозя, презасаждане, присаждане и изкореняване на съществуващи лозя. Промените в нея бяха обсъдени и приети от Колегиума на МЗГ.

В предишния текст на Наредбата, срокът за засаждане на нови лозя изтича месец декември 2003г., което предполага възникването на сериозни препятствия за доказването на презасаждане от минал период чрез този метод на удостоверяване. Според указанията по Наредбата след изтичане на срокът за подаване на официални документи, производителите могат да засаждат лозя само ако извършат изкореняване или придобият права от Национален резерв.

С измененията и допълненията текста на Наредбата и с удължаване срокът за подаване на удостоверенията се предоставя реална възможност на стопаните да извършват засаждане на лозови масиви, което е необходимо с цел възстановяване лозарския потенциал на страната. Промяната в тази част на нормативния документ дава на гроздопроизводителите и възможността да ползват средства по програма САПАРД.

За засаждането на лозя стопаните трябва да се снабдят с удостоверение за извършено изкореняване от Общинските служби по земеделие и гори, уточняват юрисконсултите от ИАЛВ./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.