1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 37 млн. лева стимулират производството на качествени плодове и зеленчуци

С 37 млн. лева стимулират производството на качествени плодове и зеленчуци

Кандидатстването става с подаване на заявление в общинските служби „Земеделие”

37 млн. лева са предвидени от аграрното министерство за стимулиране производството на качествени плодове и зеленчуци през 2014 г. Сумата е почти 2,5 пъти по-висока от размера на помощта, който фермерите ще получат за миналата година. За 2012 и 2013 г. субсидията е в размер на 15 млн. лева годишно. Схемата, добила популярност като помощта за правите краставици, добива все по-голяма атрактивност. През април, когато се очаква да започне изплащането й, на нея ще разчитат 1700 стопани, които ще си поделят 15 млн. лева, става ясно от информацията на ДФ „Земеделие”. Това са четири пъти повече производители в сравнение с първата година, когато беше окачествена продукцията на 426 човека, пише "Монитор".

Раздаването на средствата става след заповед на аграрния министър за размера на помощта на тон. С тапия за отлично качество са 223 хиляди тона продукция, от които 75,8 хил. т плодове и 147 045 т зеленчуци. И през 2013 г. отново най-голям интерес към схемата има от зеленчукопроизводителите, които отглеждат оранжерийни краставици. Сертифицирани са над 44 хил. тона, които трябва да са дълги поне 25 см, а допустимото изкривяване не може да бъде повече от 4 см. При оранжерийните домати сертификат за качество са получили над 30 хил. тона. Доматите, отгледани на полето обаче, са повече от 37 000 тона, като се добавят и отгледаните в парници, става ясно, че този зеленчук е най-предпочитаният за производство у нас.

На нивата са прибрани едва 465 т качествени корнишони. Поради липсата на родна суровина за консервната индустрия всяка година у нас се внасят хиляди тонове малки краставички предимно от Виетнам и Индия. Само през миналата година у нас са влезли 50 хил. тона на цена около 1040 евро за тон.

Пиперът е другият зеленчук, за който се получава помощ от държавата. Общото количество сертифициран пипер през 2013 г. е 33 340 т. Ябълките са почти половината количество от окачествените плодове. Инспекторите на Агенцията по храните са сертифицирали 33 623 тона. Следват прасковите – 19 731 т. Това количество е четири пъти по-високо в сравнение с първата година от прилагането на схемата. Най-голям ръст обаче има при черешите. През 2012 г. са окачествени едва 2710 т, а през миналата – 17 401, което е 6,5 пъти повече.

Едва 5000 т са обаче кайсиите и прасковите. Кандидатстването става с подаване на заявление в общинските служби „Земеделие”. За да получат подпомагане, производителите трябва да отглеждат най-малко 4 декара зеленчуци или 5 декара плодове и площите да отговарят на изискванията за добро земеделско състояние. Сертификатът се издава безплатно за стопаните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.