1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 40 % по-слаба реколтата от грозде в района на Кресна

С 40 % по-слаба реколтата от грозде в района на Кресна

Според завеждащата служба "Земеделие" към община Кресна, агрономката Роза Николова, причината е в неефикасната растителна защита.

 

Малко стопани от Кресна наесен ще берат добро грозде, повечето от масивите в Търновец, Солунско дере, Варницата и други местности са унищожени. Гроздовете съхнат и рано пожълтяват. Според завеждащата служба "Земеделие" към община Кресна, агрономката Роза Николова, причината е в неефикасната растителна защита. По време на цъфтежа и след цъфтежа имаше много дни с обилни валежи и те доведоха до развитието на мана и други болести. Има случаи на съседни лозя - едното е запазено, а другото унищожено. Собствениците им твърдят, че са пръскали с едни и същи препарати и по равен брой пъти. При тях причината вероятно е, че пръсканията не са извършени с еднакво качествени препарати.

Очаква се гроздовата реколта в района тази година спрямо миналата да е по-малко. Още по-трагично е състоянието на асмите в дворовете. Тук процентът, особено за известния в Кресна сорт пармак, е с унищожение над 70 процента./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.