1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 1 процент са поскъпнали храните в Германия през 2016 година

С близо 1 процент са поскъпнали храните в Германия през 2016 година

Най-много са поскъпнали зеленчуците, плодовете и рибата

С близо 1 процент са поскъпнали храните в Германия през 2016 година. Повишението е два пъти по-голямо от общата инфлация за годината, която се изчислява на половин процент, съобщават от националната статистика.

Най-много са поскъпнали зеленчуците, плодовете и рибата, сочат цифрите. За настоящата година производителите на хранителни продукти очакват подобен ръст на цените. Според браншовия съюз конкуренцията в сектора е много голяма, затова компаниите не са в състояние да наложат по-високи цени, въпреки увеличените разходи, тъй като потребителите очакват високо качество и устойчиво производство, но на същата цена.

"След две трудни години фермерите отново са оптимистично настроени", заяви президентът на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид пред журналисти. Според него положителните сигнали идвали от покачването на изкупните цени на млякото и свинското месо, докато при зърнените култури нямало особено голяма промяна.

Хранителната индустрия също е предпазливо оптимистична. За миналата година оборотът й е нараснал с 2 процента до 172 милиарда евро, като близо една трета от тази сума – 57 милиарда евро – е генерирана от износ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.