1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С грижа за есенната сеитба

С грижа за есенната сеитба

В страната има наличност от 130 000 тона качествени апробирани и сертифицирани семена, с които може да се осигури близо половината нужда от семена за посев

 

За наближаващата есенна сеитба земеделските производители ще разполагат с качествени семена за посев, казаха експертите от областната служба на Изпълнителната агенция по селекция, апробация и семеконтрол. По техни данни в страната има наличност от 130 000 тона качествени апробирани и сертифицирани семена, с които може да се осигури близо половината нужда от семена за посев след по-малко от два месеца.

Според специалистите от Областната служба за съвети в земеделието тази година е от изключителна важност производителите да си набавят качествени семена за посев. В никакъв случай не бива да се сее с необеззаразени семена, за да не се пренесат опасни зарази в почвата. Не е оправдание, че посевният материал бил скъп, защото държавата чрез фонд "Земеделие" и тази година ще пусне целева финансова линия за пшеница за посев. От нея миналата есен са се ползвали 52 земеделски производители от Монтанско с обща стойност на купените семена 280 267 лева. Целта е да се сее със сертифицирани семена за здрави посеви и да се подпомогнат финансово земеделските производители.

От Консултативния съвет по зърното към МЗГ казват, че пазарът ще е факторът, който ще определя цената на зърното, която ще зависи изключително от качеството на отделните партиди. При фуражното зърно по-скъпо ще бъде това, при което няма покълване. Мелниците работят далеч под нормалния си производствен капацитет и от тяхна страна ще има голямо търсене на доброкачествена хлебна пшеница.

Ако има производители, които са отгледали собствено качествено зърно и искат да го ползват за посадъчен материал, въпреки всички признаци, че става за посев, пшеницата трябва да бъде окачествена лабораторно и сертифицирана според показателите за семе на ИАСАС и чак след това да се обработва предсеитбено с фунгициди, съветват експертите./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.