1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С пшеница в Пазарджишко са засети 145 810 декара площи

С пшеница в Пазарджишко са засети 145 810 декара площи

Започналото засушаване оказва негативно влияние върху посевите

След проведено обследване за посевите от пшеница на територията на Пазарджишка област може да се постави добра оценка, каза пред радио "Фокус" Георги Георгиев, директор на Областна дирекция "Земеделие" в Пазарджик.

Всички наблюдавани посеви са във фаза вретенене. Заплевелеността на посевите е под прага на вредност. Наблюдаваните площи са подхранени и третирани с хербициди. С пшеница са засети 145 810 декара, уточни Георгиев. При ечемика по-голямата част от растенията са във фаза вретенене, а по сухите райони има изкласяване и една малка част са във фаза братене. Това са предимно късно засети посеви. Наблюдаваните площи са подхранени и третирани с хербициди.

С ечемик в Пазарджишко са засети 26 840 декара площи. Засушаването, което настъпи в района на област Пазарджик, започна вече да оказва негативно въздействие върху състоянието на посевите, локалните превалявания на места не могат да компенсират необходимостта от влага. Ако метеорологичните условия не се променят, тази обстановка ще окаже влияние върху средните добиви от декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.