1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Садят с лазер нови лозя

Садят с лазер нови лозя

Още 3000 декара Мускат Отонел за прочутата гроздова

 

Над 10 000 декара собствени масиви притежава "Винпром Карнобат". Още 2000 дка бяха засадени тази пролет. Над 300 000 лозички пристигнаха от пепиниерите на Франция и Италия.
Сега агрономите подготвят пръскането на 3-годишните насаждения. От тях винарите очакват първа реколта тази есен. Обработват се и нови терени за засаждане през септември и октомври. Тогава лозята на карнобатлии ще се увеличат с още 5000 дка. В Европа винпромът планира да влезе с общо 20 000 дка собствени масиви.
Наесен "Винпром Карнобат" ще експериментира и с нов сорт за региона - ризлинг. Австрийски специалисти ще дойдат на място в Карнобат, за да вземат проби от почвата. Анализите ще направят в чужбина, за да подберат най-подходящите клонове на сорта. Младите лозички също ще бъдат доставени от Австрия, а засаждането ще става с помощта на лазер. Това е една от най-модерните технологии в света. Разстоянието между отделните лозички се определя не от човека, а от техниката. Важен е всеки сантиметър. От разстоянието между корените зависят развитието на лозата и бъдещата реколта от нея.
И тази пролет в Карнобат засадиха нови сортове - Вилние и Аликант Буше. Характерни са за Франция и затова лозичките дойдоха оттам. Аликант буше е червено грозде с наситен цвят и силен аромат, богато на танини. Подходящо е за вина, които отлежават в бъчви. Вилние е ароматен бял сорт. От него стават живи млади вина, каквито напоследък са на мода по света. Такива "Винпром Карнобат" пусна за пръв път на тазгодишната "Винария" в Пловдив. Серията KARNOBAT предизвика очакван интерес
най-вече сред по-младите.
Наесен в Карнобат ще садят и типично българския сорт Рубин. Предвиждат се и 600 дка с Шардоне край магистралата София-Бургас. Там сега изкореняват стари лозя. Ще се отглеждат още Мускат Отонел, Юни Блан, Каберне Совиньон и др./standartnews.com

AGRO.BG

applyTextSize()

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.