1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Състоянието на посевите в Бургаска област е добро

Състоянието на посевите в Бургаска област е добро

 

Състоянието на посевите в Бургаска област засега е добро въпреки необичайно топлото за сезона време. Това стана ясна на работно съвещение за последиците от високите зимни температури между областния управител Любомир Пантелеев и земеделски производители.

На него присъстваха зам.-областният управител Ружди Хасан, шефът на Областна дирекция "Земеделие и гори" Селим Иса, директорите на Института по ечемик в Карнобат, ДФ Земеделие, служби "Растителна защита" и "Напоителни системи", председателят на Съюза на земеделските кооперации Алекси Бойчев, крупни зърнопроизводители и председатели на големи земеделски кооперации от региона.

Като цяло състоянието на посевите е добро, макар че се забелязват признаци на азотен и фосфорен глад, сочат официалните данни на Областната дирекция "Земеделие и гори". Такова е становището и на Инстутита по ечемик. Около 176 000 дка късни посеви страдат от засушаване. Ако температурите паднат рязко, късните посеви ще измръзнат. В Бургаска област през последните години общо засетите площи със зърнени култури са около 800 000 дка.

Според специалистите, има голяма опасност за всички овощни костилкови насаждения. В момента дръвчетата са в т.нар. принудителен покой и ако до края на януари времето остане топло, те ще цъфнат. Бадемите, черешите, сливите и прасковите са в много рискова фаза.

От Растителна защита предупредиха за завишаване на нападнатите от гризачи площи – 92 990 дка. Ако температурите не се понижат, има опасност от бързо размножаване на мишките. Земеделските производители още отсега трябвало да вземат мерки за изтребване на вредителите.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.