1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Състоянието на растениевъдството в Плевенско е добро

Състоянието на растениевъдството в Плевенско е добро

През последните години стопаните торят само с азотни торове, което се отразява на качеството на получената продукция

 

Според анализа, направен от екипа на Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен, в региона основните култури, които се отглеждат, са пшеница, слънчоглед, ечемик и царевица. "Основната предпоставка за това е постоянният пазар, макар че през някои години има сравнително ниски цени при реализацията на някои култури", каза д-р Милка Нанова, началник сектор ОССЗ. 

Обработваемата земя в Плевенска област е 3 542 774 декара. Зърнените култури са основни и заемат около 46% от общото количество обработваеми площи. Пшеницата заема 57% от площите със зърнени култури, ечемикът - 17 процента. Царевицата за зърно в региона е около 21% от обработваемите площи, слънчогледът - 12%.

"Зеленчукопроизводството е съсредоточено в относително големи мащаби в общините Плевен, Левски, Долни Дъбник, където има добри условия за напояване. Лозарството и овощарството са по-слабо развити, като се наблюдава тенденция за възстановяване и създаване вече на по-големи масиви от лозови насаждения", съобщи още д-р Милка Нанова. Овощните градини в Плевенско са около 9 хиляди декара. Лозята с винени сортове в района заемат площ от 46 562 декара, а с десертни - 3 836 декара.

Средните добиви за миналата година при винените сортове са били 377 кг/дка, а при десертните - 475 кг/дка. По-големите гроздопроизводители са кооперациите в Лозица, Коиловци, Бъркач и Трънчовица. Млади лозови насаждения през миналата година са създадени в околностите на Плевен - 500 декара, 100 декара в Бъркач, 300 дка в Оряховица, както и 300 дка в Коиловци.

Анализите в доклада на Областната служба за съвети в земеделието показват, че земеделските производители в Плевенска област се занимават с растениевъдно, животновъдно и смесено производство. Земята е собствена или има арендни или наемни договори за ползването й. Не е променена ситуацията от предходни години - земята е силно разпокъсана, което продължава да затруднява обработването й. Една част от земите не са обработвани и са силно заплевелени. В много от населените места се извършва вътрешна комасация на земята, като целта на стопаните е тя да бъде по-лесно, а и по-ефективно обработвана. През 2004 година има сключени договори за ползване на обработваема земя под аренда за 815 хиляди декара, което е около 23% от цялата площ на обработваемата демя в региона.

Сред проблемите, които земеделските производители сами си създават, е торенето. През последните години се тори само с азотни торове, а количеството на вложените фосфорни и калиеви торове е съвсем незначително. За съжаление всичко това се отразява върху добива и качеството на произведената продукция, което от своя страна води до финансови загуби за стопаните./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.