1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Съживяване в отглеждането на буби

Съживяване в отглеждането на буби

В занятието имаме вековни традиции, но трябва да се изгради съвременна база

 

Според директора на Националния център за научноприложно обслужване на бубарството във Враца професор Наум Петков с влизането в Европейския съюз и българските стопани трябва да получават субсидия. Тя е от порядъка на 136 евро за кутия буби, а стоката се заплаща отделно. Това, разбира се, съвсем не е сигурно, не е сигурно и в обозримото бъдеще даването на субсидия за отглеждане на буби, но научното звено ще започне да дава модели на модулни стопанства и черничеви градини на желаещите. Според проф. Петков страната ни трябва да запълни тази ниша в Евросъюза, защото имаме и опита и традицията в отглеждане на буби от векове.

От Съюза на бубохранителите информират, че програма на браншовото ръководство предвижда около 8 хиляди български семейства да получат близо 45 милиона евро безвъзмездна помощ, ако поемат ангажимента да отглеждат буби. А целта е до 2007 год. да започнем да произвеждаме по 3000 тона пашкули, каквото производство сме имали преди 50 години.

От съюза казват още, че трябва да бъде дадена целева гаранция, че парите ще бъдат изхарчени по предназначение. Заради това е бил отлаган досега проектът. Възможността е намерена чрез ипотека, а инвеститор е обещал да уреди проблемите със старта му. Две застрахователни компании щели да поемат ипотеката.

Евентуално през този месец може и да стартира подписването на договорите с желаещите да гледат буби. Информацията от станцията във Враца е, че средно от една кутия, съдържаща 21-22 хил. бубени яйца, се произвеждат 20 кг пашкули при 98 процента люпимост. През последните години на основата на новосъздадените хибриди, средният добив е достигнал над 26 кг от кутия бубено семе. Засега желание били изявили около 3000 стопани, които по първи сметки могат да си докарат до 2000 щатски долара печалба от 25 кутии с буби./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.