1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сеитбата е преполовена, въпреки дъждовете в област Монтана

Сеитбата е преполовена, въпреки дъждовете в област Монтана

Както информират от ОД на държавен фонд "Земеделие" все още има 49 000 лева за производители, които искат да кандидатстват за кредит и субсидия за посевен материал първо и второ размножение.

 

Въпреки недобрите климатични условия сеитбата на есенниците в областта продължава, сочи бюлетинът на ОД "Земеделие и гори"-Монтана. Досега са засети 156 730 декара, което е половината от площите с есенници, реколтирани през това лято. Ечемикът е засят на 27 230 дка.

Първенци досега в най-важната есенна задача са земеделските производители от община Вълчедръм със засети 43 440 дка, където са засети и най-много площи с ечемик - 10 010 дка, следвани от община Бойчиновци и община Медковец, съответно с по 23 900 дка и 27 050 дка. Според мнението на специалистите сеитбата ще завърши в реалните агротехнически срокове, което е добра предпоставка за нормалното развитие на посевите. Както информират от ОД на държавен фонд "Земеделие" все още има 49 000 лева за производители, които искат да кандидатстват за кредит и субсидия за посевен материал първо и второ размножение. Субсидията за първо размножение на зърното е от 4 лева на декар, а за второ - 3 лева. Помощите са изчислени за посевна норма от 25 кг на декар, информират от фонда./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.