1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сериозна подготовка на техниката за жътвата в област Монтана

Сериозна подготовка на техниката за жътвата в област Монтана

За пръв път от 15 години в житните блокове ще влязат и чисто нови зърнокомбайни

 

През настоящата година в област Монтана предстои да бъде прибрана реколтата от около 300 хиляди декара есенни култури. От тях пшеницата е около 250 хил. декара, а останалото - ечемик. Според агрономите състоянието на посевите е много добро и очакваните добиви се прогнозират на над 300 - 350 кг от декар. Според инженерите от регионалния сектор на Контролно-техническата инспекция на МЗГ, които извършват прегледите на машинния парк за предстоящата жътвена кампания, очертаващата се добра реколта е станала предпоставка за много сериозно отношение на собствениците към подготовката на машините за прибирането на реколтата.

От извършените проверки през май във всички магазини и складове за резервни части е констатирано, че в наличност има достатъчно основни резервни части като сита, лагери, ножове, ремъци и други. При нужда липсващите в складовете резервни части, възли и елементи се доставят за 2-3 дни максимум, а понякога и за по-малко време. Например агрофирмата "Фермер 2000"- Стара Загора, чийто офис за Северозападна България е в Монтана, доставя резервните части за 24 часа. При ситуация, когато повредата не може да се отстрани за това време, фирмата осигурява друга машина за работа.

През миналия месец са започнали и годишните технически прегледи на прибиращата техника. До 14 юни са направени 125 прегледа на зърнокомбайни и са им издадени знаци за техническа годност. Това представлява 60 на сто от наличните в областта зърнокомбайни. През настоящия месец годишните технически прегледи ще бъдат основна задача на инспекторите от КТИ. А ето какво сподели за предстоящата кампания началника на сектора на КТИ в Монтана инж. Георги Ангелов:

- Изводът, който можем да направим от досега проведените прегледи е, че зърнокомбайните са много добре подготвени. Поне тези, които сме видели, но се надявам, че и до края на прегледите ще е така, защото никой стопанин не би искал да закъса със сериозна авария посред жътвата, или машината му да разпилява зърното и да носи загуби. Като пример за сериозна подготовка мога да посоча фирма "Прогрес 2000" ЕООД в с. Мокреш, земеделските кооперации във Владимирово и Комощица, зърнокомбайните на собственици от общините Бойчиновци и Брусарци.

Друго характерно в подготовката за прибирането на зърното от есенниците в областта е, че за първи път от десетина години насам в жътвата ще участват чисто нови зърнокомбайни от марките "Дон 1500Б", "Кейс", "Клаас" и "Масей Фергюсън". Те са закупени от земеделски кооперации и еднолични собственици и арендатори от Монтанско посредством финансиране от държавен фонд "Земеделие" и програма САПАРД.

От машините за прибиране на силаж през май от 15 налични силажокомбайна са работели 4 и от 35 самоходни косачки са били в експлоатация 12. На тях са направени годишни технически прегледи и са издадени знаци за техническа годност./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.