Бактерията, която причинява заболяването, обикновено лесно умира при термична обработка
Шест случая на рядко срещаното заболяване хранителен ботулизъм са установени в Германия и Испания. Болестта е предизвикана от консумацията на неправилно обработени рибни продукти.
Бактерията, която причинява заболяването, обикновено лесно умира при термична обработка. Произведеният от нея токсин обаче е изключително устойчив и при неправилно обработена месна суровина, оцелява.
Осолената риба, предизвикала хранителен ботулизъм в Европа, е внесена от Холандия и Литва. По линия на търговските продажби, тя стига до още 15 европейски държави.
Заразената с ботулинов токсин риба е изтеглена от пазара, затова рискът от нови случаи се счита за много нисък.
Ботулизмът е рядко заболяване в Европа - с 85 до 137 потвърдени случаи годишно в периода 2010-2015-та година. В Италия случаите са най-много - 28%, следва Румъния – с 19%. Рискът от зараза с хранителен ботулизъм може да бъде избегнат, ако не се консумират храни със съмнителен произход – домашно приготвени консерви, колбаси, шунка и риба.