1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще започне да зрее слънчогледът

Ще започне да зрее слънчогледът

Сухото и топло време през по-голямата част от месеца ще ограничи развитието на редица гъбни болести

 

След климатичните изненади, които ни поднесе юли, се очаква развитието на земеделските култури да протича при типичните за август агрометеорологични условия. Валежите през юли, превишили на места нормата 2-3 пъти, доведоха до рязко увеличаване на почвените влагозапаси. Така в началото на август от добрата влага в 1-метровия и 50-сантиметровия почвен слой ще се възползват културите с добре развита коренова система - овошки, лозя, царевица и др., при което ще отпадне нуждата от напояване през първата половина на месеца. За взискателните към влагата зеленчукови култури трябва да продължи подходящия режим на напояване.

През август ще приключи и развитието на голяма част от полските култури. През по-голяма част от първото и второто десетдневие характерното топло и относително сухо време ще бъде предпоставка за скъсяване на междуфазовите периоди при царевицата и слънчогледа. В края на второто десетдневие маслодайният слънчоглед, засят в агротехнически срокове, се очаква да встъпи масово в техническа зрелост. Добрата влагозапасеност при формирането на съцветията и наливането на семената са предпоставка за очакване на добри добиви.

През третото десетдневие на месеца в полските райони на областта ще приключва репродуктивният период за царевичните хибриди от групата 600 по ФАО, които в края на месеца ще встъпят масово във восъчна зрелост.

При по-късните видове овошки ще протича интензивно нарастване на плодовете. Сухото и топло време през по-голямата част от месеца ще ограничи развитието на редица гъбни болести с изключение на брашнестите мани. За получаване на качествена реколта през август не бива да се подценява вредата от гъсениците на второто поколение плодови червеи, против които трябва да се пръска. Воденето на тази борба обаче е нужно да се извършва през по-хладните часове на деня и да се преустановява 20 дни пред беритбата на плодовете и гроздето./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.