1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Щети за повече от 1 милиард евро са понесли германските земеделски стопани заради сушата

Щети за повече от 1 милиард евро са понесли германските земеделски стопани заради сушата

Държавната помощ трябва да остане изключение и няма да се превръща в правило

Щети за повече от 1 милиард евро са понесли германските земеделски стопани заради сушата. Това изчислиха от Германския земеделски съюз.

Преди дни президентът на земеделския съюз Йоахим Руквид поиска държавата да отпусне спешна помощ за фермерите в размер на 1 милиард евро. Тогава все още нямаше конкретни цифри, но междувременно редица провинции подадоха своите данни. Според агроведомството в Шлезвиг-Холщайн загубите за стопаните възлизат на 422 милиона евро, от Саксония съобщават за 308 милиона, а от Саксония-Анхалт за 237 милиона евро. В провинция Хесен щетите от земеделието са в размер на 150 милиона, а в горското стопанство за допълнителни 30 милиона евро.

След искането на Руквид федералният министър Юлия Кльокнер заяви, че Берлин не може да предприеме нищо, преди да разполага с конкретни резултати за реколтите. Предстои представители на провинциите и ведомството на Кльокнер да се срещнат отново, за да обсъдят възможностите за подкрепа.

По думите на Кльокнер евентуалната държавна помощ трябва да остане изключение и няма да се превръща в правило. "Не можем да даваме дотации за застраховки, за каквито настояват от Земеделския съюз", заяви министърът в интервю за германски вестник

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.