1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Щетите тази година са незапомнени, заявиха зърнопроизводители

Щетите тази година са незапомнени, заявиха зърнопроизводители

 

Българските зърнопроизводители преживяват много кризисна година, което се дължи на лошите климатични условия и най-вече на жегата. Създава се извънредна ситуация, която се усложнява. Това заяви Красимир Аврамов, председател на Националната асоциацията на зърнопроизводителите на среща с евродепутата Петя Ставрева.
Аврамов допълни, че още през май асоциацията е алармирала, че се очакват сериозни загуби в добива на зърнопроизводителите.
"Още тогава поискахме да се обяви бедствено положение, но министър Кабил и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии отказаха. Това оказа мултипликационен ефект, който задълбочи кризата", обясни Аврамов.
"Щетите тази година са незапомнени", заявиха зърнопроизводителите.
"Пропадат засети площи, а добивите са много ниски. Сега се очаква да стане ясно на каква цена ще се продава пшеницата. И тя не е спекулативна.
Изчакваме чуждите борси, за да не фалираме", обясни председателят на асоциацията.
"Цена от 400 лева за тон на пшеницата не е реална, защото е по-ниска от цената на вносното зърно", обяви на свой ред депутатът от БНС Венцислав Върбанов.
Земеделците ще получат обезщетения за загубите си, които обаче далеч няма да са достатъчни, допълни депутатът.
На практика много малко производители ще получат помощи. Постигнато е съгласие с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил за обезщетение от 45 лева на декара при 100% пропаднали площи.
"45 лева на декар при 75 лева инвестиции не е реално обезщетение, а само капка вода за умиращия от жажда", посочи Върбанов.
Зърнопроизводителите поставиха на преден план своите искания. Те настояват да се направи оценка на загубите от пролетните и есенните култури, която да залегне в бюджета за 2008 година. От асоциацията искат още увеличаване на доплащането на зърнопроизводителите в максимален размер, съобразен с държавата и ЕС.
Те настояват и за директно изразходване на част от бюджетния излишък в земеделския сектор. "Излишъкът от бюджета от 6% да се разпредели като преки плащания на земеделците ", настоява Венцислав Върбанов.
Бившият депутат от БЗНС-НС Моньо Христов подчерта, че има необходимост от общ застрахователен фонд с участието на държавата , застрахователните дружества и самите фермери. Според него е необходима и държавна намеса за разработване на природните дадености. По думите му поотделно браншовите съюзи не могат да постигнат съществени успехи, за това е необходима истински функционираща Земеделска камара и повече настоятелност към държавата и ЕС./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.