Система за лицево разпознаване за крави разработи ирландска компания

Подобно на хората, кравите имат уникални лицеви черти

Система за лицево разпознаване за крави разработи ирландска стартъп-компания от Дъблин. С нейна помощ фермерът може по-бързо да отговори на нуждите на своите животни.


Подобно на хората, кравите имат уникални лицеви черти. Това позволява лицевото разпознаване, ползвано при хората от правоохранителните органи в много държави. В случая с кравите системата комбинира камери, разположени в обора, различни сензори и програма за анализ на изображенията. Тези компоненти позволяват да се разбере дали животното се движи достатъчно, дали има проблеми с копитата и дали не приема необходимите дажби фураж и вода. Когато системата установи някаква нередност, тя известява стопанина, пращайки съобщение до телефона или компютъра му. Софтуерът е предвиден като помощно средство за по-добра грижа за кравите, както и за да помогне на фермера да увеличи производителността и същевременно да пести средства. За пръв път системата е тествана в млечна ферма в Канада през 2015 година. От тогава тя намира приложение във все повече стопанства в Съединените щати, Италия и Испания.

Вече има интерес и от Китай, като най-голям ефект има във ферми с повече от 800 крави. Цената зависи от размера на наблюдаваните помещения и от броя на животните. Хардуерът струва около 45 долара годишно за всяка крава, а анализът на данните струва още 50 долара на година и на животно. Камерите следят случващото се в обора и в рамките на броени секунди анализират изражението на всяка отделна крава. След няколко седмици системата се научава да разпознава нормалното поведение на животните и да алармира при нередности.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.