1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Скъпият фураж надува цената

Скъпият фураж надува цената

 

Фуражът за изхранване на овцете става все по-скъп и това вдига цената на агнешкото, каза старозагорският фермер Стефан Желев. Той отглежда около 200 овце в района на село Пряпорец, половината от тях вече имали агънца. Най-евтиният концентриран фураж в момента може да се купи за 45-50 ст. килото, а една бала слама стигна 5 лв., добави фермерът.

Всеки божи ден за изхранване на овцете от стадото и по-големите агънца той е купувал около стотина килограма концентриран фураж плюс сеното. След като калкулирал всичките си разходи, Желев е изчислил, че за да му излезе сметката, трябва да продава агнешкото най-малко по 4,50 лв. за килограм живо тегло.

Това означава, че чистото трупно месо ще върви по 9 лв. килото. Плюс ДДС става 10,80 лв., пресмята Желев. Той не смее да прогнозира колко ще стигне агнешкото до Великден, но според него 11-12 лв. могат да си позволят единици.

В търговската мрежа в Стара Загора от началото на седмицата агнешкото се появи епизодично само в някои магазини по 9,50 лв. килото и веднага бе изкупено./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.