Фуражът за изхранване на овцете става все по-скъп и това вдига цената на агнешкото, каза старозагорският фермер Стефан Желев. Той отглежда около 200 овце в района на село Пряпорец, половината от тях вече имали агънца. Най-евтиният концентриран фураж в момента може да се купи за 45-50 ст. килото, а една бала слама стигна 5 лв., добави фермерът.
Всеки божи ден за изхранване на овцете от стадото и по-големите агънца той е купувал около стотина килограма концентриран фураж плюс сеното. След като калкулирал всичките си разходи, Желев е изчислил, че за да му излезе сметката, трябва да продава агнешкото най-малко по 4,50 лв. за килограм живо тегло.
Това означава, че чистото трупно месо ще върви по 9 лв. килото. Плюс ДДС става 10,80 лв., пресмята Желев. Той не смее да прогнозира колко ще стигне агнешкото до Великден, но според него 11-12 лв. могат да си позволят единици.
В търговската мрежа в Стара Загора от началото на седмицата агнешкото се появи епизодично само в някои магазини по 9,50 лв. килото и веднага бе изкупено./standartnews.com