1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Скобар и мряна нахълтват в Железнишката река

Скобар и мряна нахълтват в Железнишката река

През втората половина на май се очаква нова голяма вълна от риба, като освен скобари се очаква в Железнишката река да нахълтат огромни пасажи от мряна

 

Пасажи от скобар навлязоха на десетки метри по Железнишката река. Това е феномен, тъй като по нито един приток на Струма няма такова нашествие от риба. Вероятно, изобилието от риба се дължи на факта, че водите на Железнишката река се затоплят първи, тъй като е най-открита и няма много растителност. Именно това е и причината рибата да тръгне да хвърля хайвера си точно там, тъй като условията са перфектни.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури организираха миналата седмица 24 часова охрана на реката, която буквално била почерняла от пасажи от скобар. Сега е моментът, в който тя се струпва в плитчините, и дори човешкото присъствие не я плаши.

През втората половина на май се очаква нова голяма вълна от риба, като освен скобари се очаква в Железнишката река да нахълтат огромни пасажи от мряна. “Тя закъснява всяка година и заради дъждовете, които също отложиха размножителния период, се очаква на тази река да наблюдаваме нещо, изключително интересно” – коментира шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Иван Попов. Преди броени дни бе извършен и контролен улов на риба, направен с научни цели. Мероприятието бе извършено под наблюдението на специалисти от Чехия. Уловът бе направен в Бистраците в близост до кв. “Струмско”. “Освен че откриха 14-15 вида риба, експертите установиха, че тя е в отлично здравословно състояние и има екземпляри от тазгодишни до зрели и готови да дадат поколение. Освен обичайните каракуда, мряна, скобар и речен кефал бяха открити и много добри екземпляри на лин, която е много атрактивна за риболов с изключително добри вкусови качества. Този вид се бе изгубил в последните години, но вече започва да възстановява популацията си. Другото, което бе приятна изненада, е и уловеният морунаж, по-известен като плескач, както и един вид мряна, за която един от зоолозите твърди че е маришка”, допълни Попов. Присъстващите от Чехия експерти бяха най-силно впечатлени от перфектните екземпляри от лин, което ако бъде отразено по-обширно в техните доклади, може да допринесе за привличането на чешки туристи, които имат интерес към спортния риболов.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.