Слаба година за ирландските млекопроизводители

През тази година производството на литър мляко е поскъпнало с 6 цента

Средният доход на ирландските млекопроизводители тази година ще падне наполовина, смятат маркетингови експерти в Дъблин. При нетна печалба от 6 евроцента на литър мляко, доходът за фермерите в края на годината се изчислява на 45 хиляди евро.

Основната причина за спада в доходите са драстично покачилите се общи разходи в млечните стопанства. През тази година производството на литър мляко е поскъпнало с 6 цента, най-вече заради по-високите цени на фуражите и необходимостта за фермерите да закупят по-големи количества.

Дългата зима накара повечето стопани в Ирландия да изразходват запасите си, а сушата през юни и юли не позволи втора и трета коситба на тревните площи. Такава може да има едва през септември, но събраното сено няма да е достатъчно за изхранването на животните през зимата. Освен това заради по-високите цени на суровия петрол са поскъпнали и изкуствените торове.

В сравнение с миналата година изкупните цени на млякото в момента са с около 10 процента по-ниски и се движат средно около 33 цента на килограм.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.