1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слънчогледът се изравни по количество с пшеницата в Русенско

Слънчогледът се изравни по количество с пшеницата в Русенско

От няколко години насам земеделските кооператори и арендатори се преориентират към слънчогледа

 

Рекордни количества слънчоглед са засети тази година в Русенск. Това съобщи шефа на областна дирекция "Земеделие и гори" Михаил Бобчев. До момента нивите с маслодайната култура заемат 468 декара, почти толкова са и посевите с пшеница.

От няколко години насам земеделските кооператори и арендатори се преориентират към слънчогледа и от 350 000 дка. количеството му нарастна на 390 000 декара през миналата година и с още 80 000 декара през тази. Маслодайната култура е предпочитана заради стабилната цена, която в последните години се движи в диапазона 350 - 390 лева за тон и бързата реализация. Големите производители на олио изкупуват суровината още "на зелено" и я прибират направо от полето. Според Бобчев обаче на много места стопаните не спазват сеитбооборота и неприятните последици ще се усетят още след година - две.

Пролетната сеитба ще приключи до края на седмицата. Въпреки прогнозите за голямо закъснение, земеделските стопани са успели да наваксат изоставането като при това засеят и повече площи. Рекордната бързина се дължи на голямото количество модерна земеделска  техника, закупена през последните години. Повече от миналата година са и посевите с царевица. До момента са засети 132 000 дка., които до края на седмицата ще станат 140 - 145 000. Пораженията от пълноводните реки не са толкова големи. Само 12 500 дка. в засегнатите райони по поречията не са могли да бъдат засети.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.