1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слънчогледът удари рекордна цена въпреки по-добрите добиви

Слънчогледът удари рекордна цена въпреки по-добрите добиви

Само за месец тон маслодайното семе скочи с 80 лева заради недостиг на суровината в световен мащаб.

 

Изкупната цена на слънчогледа в Добричко - най-големия производител на маслодайната култура в страната, достигна до рекордните 400 - 420 лева още преди цялата реколта да е прибрана от полето, съобщиха земеделски производители вчера. Само за месец тон маслодайното семе скочи с 80 лева заради недостиг на суровината в световен мащаб.

Маслодобивният завод "Калиакра", който е собственост на международната компания "BUNGE", обяви при старта на кампанията, че ще изкупи 50 000 тона слънчоглед в Североизтока по 340 лева за тон. Цената предизвика бурно недоволство сред фермери и земеделски кооперации като несправедлива и заради високите стандарти на рафинерията. Невъзможно е при изключително дъждовното лято слънчогледът да е с масленост над 42 %, а влажността да е до 10 %, роптаят земеделските производители.

Маслодайната реколта тази есен е по-малко в сравнение с миналата година въпреки по-добрите добиви, обявиха от областната дирекция "Земеделие и гори". Над 99 % от слънчогледовите масиви в Добричко вече са ожънати и в складовете са прибрани 175 000 тона семе. Средният добив достига 220 килограма - с 80 килограма повече от 2003-та. Миналата година комбайните ожънаха 201 000 тона семе, тъй като слънчогледовите ниви прехвърляха 1 000 0000 декара, обясниха от земеделската служба.

Двойно и тройно по-високи добиви дават и царевичните масиви в Добруджа тази есен. При падналите поройни дъждове земеделските стопани на практика отгледаха фуражната култура в условията на поливно земеделие. Арендаторите прибрат най-богата реколта в Каварненско - по 680 килограма зърно от декар, но в отделни масиви в областта стопаните жънат и по 900 - 1000 килограма, уточниха от областната дирекция "Земеделие и гори". Царевичните полета в региона прехвърлят 850 000 декара при 1 014 000 декара през миналата стопанска година./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.