1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слънчогледът в Плевенско е вече прибран

Слънчогледът в Плевенско е вече прибран

Около 10% от тазгодишната реколта от царевица е в хамбарите

 

Последните декари със слънчоглед прибраха през почивните дни земеделските производители от Плевенска област, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори". В половина от общините в региона слънчогледовата реколта е прибрана още преди десетина дни. Ще припомним, че в Плевенско тази година бяха засети 617 680 декара с маслодаен слънчоглед, като в три от общините - Левски, Плевен и Пордим, има пропаднали площи. Най-много са те в Плевен - 1 334 декара. Общото производство от слънчоглед е повече от 120 хиляди тона, но точното количество ще стане ясно след няколко дни, когато всички стопани подадат информация към Областната дирекция "Земеделие и гори". Средният добив от маслодаен слънчоглед тази година е 201 килограма от декар. Специалистите предполагат, че и в тази цифра ще има леко движение при обобщаването на окончателните данни, но като цяло реколтата от слънчоглед в региона и тази година е много добра. Най-добри добиви отчитат земеделските производители от община Кнежа - 219 кг/дка. Там първи приключиха с прибирането на реколтата от засетите 57 980 декара със слънчоглед. Със среден добив от 211 кг/дка са стопаните от община Белене, 210 кг/дка отчитат производителите от община Левски. Най-ниски и в края на кампанията по прибирането на слънчогледа остават стопаните от община Червен бряг - 186 кг/дка.

Около 10 процента от площите, засети с царевица в Плевенско, са вече реколтирани, научихме още от областната дирекция "Земеделие и гори". Общо 317 232 декара с царевица има в региона, като 360 декара са пропадналите площи. До момента са реколтирани около 32 хиляди декара. Общото производство е 15 290 тона при среден добив 485 килограма от декар.

Заедно с прибирането на слънчогледа и царевицата в повечето общини земеделските производители вече усилено се подготвят за сеитба, като в някои от общините тя вече е започнала. На 429 040 декара в Плевенска област е извършено предсеитбено торене на площите, дълбока оран е извършена на 283 642 декара. С калий са наторени 8 200 декара, а с фосфорни торове - 14 000 декара.

В ход е и кампанията по прибирането на тютюна в Плевенско. Със сорт "Вирджиния" в региона имаме 5 185 декара, като до момента са реколтирани 4 485 декара. Общото производство е 630 тона при среден добив от декар 140 килограма. С тютюн от сорт "Бърлей" в региона са засадени 515.3 декара. До момента са реколтирани 158 декара. Получени са 18 тона при среден добив от декар 114 килограма./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.