1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слънчогледът в района на Пазарджишко е в много добро състояние

Слънчогледът в района на Пазарджишко е в много добро състояние

Стопаните в региона очакват средно над 200 кг от декар

Слънчогледът тази година в района на Пазарджишко е в много добро състояние и може да кажем, че през последните години не сме имали толкова висок добив. Това каза Петко Димитров, зърнопроизводител от Пазарджик, цитиран от Радио „Фокус”.

Стопаните в региона очакват средно над 200 кг от декар, което се получава много рядко. В някои полета дори има добиви от 240 -250 кг от декар, а средният ще бъде малко по-нисък. Слънчогледът е с много добро качество, защото при повече влага процентът на непълни зърна е по-малък, откъдето маслеността е по-висока, коментира Димитров.

Според него, царевицата, която е била посята навреме, също е в добро състояние. Тази, която закъсня и изпусна първите влаги, поникна по-рядко, ще бъде с по-нисък добив. Въпреки това очакваме един нормален добив, не по-висок от други години, който за Пазарджишко е около 700 - 800 кг от декар. Все още е много рано да се правят точни прогнози, защото царевицата е зелена, но се вижда, че има достатъчно.

Засега очакванията за изкупните цени и за тези две култури, както за ечемика и пшеницата, са за много ниски стойности. Коментират се цени от 250 лева на тон при царевицата, при цени от 400 и 450 лева преди година, но тези очаквания не са реални. За слънчогледа със сигурност може да се каже, че цената е ниска, защото има реални сделки и е около 480 лева без ДДС за тон, добави Петко Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.