1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. След животновъдите и зеленчукопроизводителите се готвят за протести

След животновъдите и зеленчукопроизводителите се готвят за протести

Според тях сривът на изкупните цени на продукцията им е катастрофален

След животновъдите и зеленчукопроизводителите се готвят за протести за по-добра държавна политика към бранша. Според тях сривът на изкупните цени на продукцията им е катастрофален, а вносът на турски и македонски домати залива пазарите, където упорито се представят за български. Все повече производители напускат сектора, защото при това, което им предлагат търговците за домати например, от декар се изкарват средно по едва 150 лв. На крайния потребител стоката излиза поне пет пъти по-скъпо.

Консервната индустрия също е на път да премине изцяло към вносна суровина, след като българските градинари рязко свиха производството си, съобщиха от бранша.
Зеленчукопроизводителите масово не могат да разчитат на европомощи. В преговорите за присъединяване към ЕС агроминистерството беше договорило общи субсидии за всички фермери, които се дават на хектар.

Те не стигнаха обаче до зеленчукопроизводителите, защото повечето от тях отглеждат под необходимия праг от 10 дка. Евронормите предлагат преференции за сектора, но само ако фермерите са създали организации на производителите. У нас те не се появиха поради чиновническа мудност и липса на достатъчно информация, обясниха хора от бранша.

Само преди дни фермери от Пазарджишко раздадоха безплатно 200 кг домати от сергиите на градския пазар в мълчалив протест срещу търговците, които изкупуват продукцията им от 8 до 10 ст. за килограм. В същото време по пазарите цените на салатните домати варират от 50 ст. до 3 лв.

"Нашите фермери не са многобройни, затова и протестите им не са така масови като на млекопроизводителите, но сходството между нас е голямо, защото и двата бранша са пред фалит заради недалновидното управление на агросектора", обясни за "Дневник" Мариана Милтенова, секретар на Националния съюз на градинарите. И допълни, че недоволни стопани от Пловдивско и Старозагорско също ще подкрепят колегите си от Пазарджик, като започнат да изсипват домати по пътищата.

Производители се готвят да протестират на днешните тържества в Пловдив по повод годишнината от Съединението, на които се очаква да пристигне цялото висше ръководство на страната. След това те ще се включат към националния фермерски протест, свикан за понеделник в София.

Производството на зеленчуци за последните две години катастрофално спада за сметка на вноса, който активно измества българското производство, алармират стопани от южните региони на страната. Твърденията им се потвърждават и от официалната статистика на агроминистерството. Докато през 2004 г. са произведени 237 хил. тона домати, от които заводите са преработили близо 90 хил. тона, през миналата година на консерви са направени само 16 хил. тона. Малка част от зеленчукопроизводството получава евросубсидии, защото стопаните отглеждат градини под 10 декара, затова те разчитат единствено на продажната цена, която остава ниска.

Доматите продължават да се изкупуват между 6 и 14 ст. за килограм, докато разходите за производство растат с всяка изминала година, обясни крупният производител от пловдивското село Брани поле Димитър Конзуров. За една година торовете поскъпнаха с 60-70 на сто, дизелът - с 40 на сто, а препаратите за растителна защита - с около 50 на сто. Затова и голяма част от фермерите тази година са се отказали от зеленчукопроизводството и са се ориентирали към други култури - зърно, слънчоглед и др.
Самият Конзуров също се е отказал от доматите и ги е заменил с моркови. "Досега традиционно произвеждах по 1500 т домати и близо 1200 т пипер годишно. Тази година засях 1500 дка с моркови, които сега продавам на пазара по 50 ст. за килограм", обясни производителят.

Проблемът се пренася и в консервната промишленост. "Липсата на българско производство ни принуждава да внасяме домати, пипер и доматено пюре от Турция, Македония и Гърция и тази тенденция ще се задълбочава", обясни Митко Димитров, собственик на компания "Митака" в Стара Загора. Преди две години управата на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци потърси съдействие от бившия земеделски министър Нихат Кабил, за да насърчи градинарството. Вместо това заради протестите на млекарите фонд "Земеделие" прехвърли 800-те хиляди лева субсидии за растениевъдството към животновъдството и така секторът остана без никаква държавна подкрепа./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.