1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Снегът зарадва земеделците

Снегът зарадва земеделците

Агрометеорологичните условия до края на януари и първата десетдневка на февруари ще се определят от очакваното обичайно студено време за сезона.

 

Агрометеорологичните условия до края на януари и първата десетдневка на февруари ще се определят от очакваното обичайно студено време за сезона. Прогнозираните ниски температури ще поддържат дълбокия покой при зимните житни култури. Вследствие на необичайно високите температури през първото десетдневие на януари, е наблюдавано на места кратковременно възобновяване на вегетацията при пшеницата и ечемика.

Понижението на температурите е задържало преждевременното развитие на есенните посеви и трайните насаждения и в настоящия момент те са с относително висока студоустойчивост. До края на януари и първите дни на февруари стойностите на минималните температури ще достигнат до минус 10 градуса С и няма да представляват опасност за зимуващите земеделски култури. Тук трябва да изтъкнем, че по наблюдение на специалисти от Областната служба за съвети в земеделието на места се е наблюдавало прореждане на посевите, което се дължи на липсата на сняг и замръзването на почвата през нощта и размръзваното през деня. Очакваните валежи през периода ще подобрят чувствително почвените влагозапаси в еднометровия слой.

Прогнозирането на трайна снежна покривка в Северозападна България ще подобри условията за презимуване, особено на по-късните посеви, които са във фаза трети лист. Братилите посеви ще презимуват успешно.

Според специалистите от Областната служба за съвети в земеделието-Монтана, снеговалежът ще се отрази благотворно на есенните посеви. След стопяването на снега и възможност да се влиза в посевите, ще може да започне и пролетното подхранване на пшеницата и ечемика, което най-напред трябва да бъде извършено на най-напредналите във фенологично отношение посеви - братилите. Снежната покривка ще спре и намножаването на мишата напаст./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.