1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Сокотаб" с най-голям завод у нас

"Сокотаб" с най-голям завод у нас

Заводът е разположен на площ от 130 декара и е с капацитет от 200 тона тютюн на ден

 

Най-голямата инвестиция на "Сокотаб" в световен мащаб е заводът за преработка на ориенталски тютюн край пловдивското село Радиново. Това заяви президентът на американската компания "Сокотаб груп" Джонатан Уъртхаймер при откриването на предприятието. Лентата преряза премиерът Симеон Сакскобургготски.

Заводът е разположен на площ от 130 декара и е с капацитет от 200 тона тютюн на ден. Ще изкупува, преработва и изнася между 10 и 12 хиляди тона ориенталски тютюн годишно.

Американската компания инвестирала в завода близо 30 млн. евро. В него работят 170 постоянно заети и повече от 1000 сезонни работници, като сезонът на преработката продължава между 6 и 9 месеца, обясниха от фирмата.

"От този свръхмодерен завод се вижда, че България вече е на световно ниво", каза премиерът, след като разгледа халетата. Според министър Мехмед Дикме огромната инвестиция на зелено на "Сокотаб" няма да попречи на предстоящата приватизация на "Булгартабак холдинг", защото кандидатите ще са предимно производители на цигари./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.