1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Старт на жътвената кампания в община Тунджа

Старт на жътвената кампания в община Тунджа

За втора поредна година прибирането на реколтата започва от село Търнава

С водосвет и представяне на народния обичай Зажънване в община Тунджа беше поставено началото на жътвената кампания. За втора поредна година прибирането на реколтата започва от село Търнава.

Началото на жътвата събра край Търнава много жители и гости на селото, народни представители, кметове на населени места, представители на аграрния бизнес. След тържествения водосвет за здраве и плодородие, отслужен от архиерейски наместник отец Димитрий, в полето влязоха самодейците от село Чарган. Те представиха традиционния обичай зажънване.

Домакинът на полето Теодор Тодоров обработва 17 хиляди декара земеделски площи в землището на Търнава и близките селища. Преобладават традиционните за региона култури - ечемик, пшеница, рапица и слънчоглед. По думите му годината е била доста сложна, предвид падналите дъждове. Въпреки това земеделският стопанин очаква добра реколта. Производителите ще изчакат още няколко дни заради валежите. Почти навсякъде в Общината машините ще навлязат в масивите към края на седмицата.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.