1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стопани настояват да получат обезщетения до края на август

Стопани настояват да получат обезщетения до края на август

Зърненият и фуражният баланс е осигурен, но няма зърно за износ

 

В края на миналата седмица в Плевен се проведе работна среща, в която участваха земеделски производители от областта и зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова. Поводът беше, че през тази седмица предстои да се състои заседание на управителния съвет на ДФ "Земеделие", на което ще бъдат приети схемите за изплащане на обезщетения на зърнопроизводителите, чиито добиви са частично или напълно пропаднали вследствие на сушата.

Д-р Бъчварова предпочете лично да се запознае с проблемите на стопаните, още повече, че в Плевенско са повече от половината засегнатите от климатичните условия есенници.

Местните производители обясниха, че положението в областта е трагично. Най-силно застрашено е животновъдството поради липса на фураж. Такива екстремни условия в региона не е имало повече от 30 години.

Плевенските фермери в най-голяма степен се нуждаят от обезщетенията с надеждата, че ще могат да компенсират загубите от тази година чрез продукцията от следващата реколта. Ето защо на тях са им необходими средства за есенната сеитба, която трудно биха осъществили, тъй като през настоящата година са рколтирали много малко зърно. Стопаните настояват средствата да бъдат получени до края на август.

Светла Бъчварова отново напомни, че обезщетения обаче ще има само за напълно провалена реколта от ечемика и пшеницата. Тепърва ще се обсъжда методика за компенсиране на щетите от сушата при слънчогледа и царевицата. По данни на аграрното ведомство обаче едва 200 000 дка с царевица се напояват в страната.

Хлебният баланс за тази година е осигурен, каза още зам.-министър Бъчварова. Въпреки ниските добиви качеството на зърното е много добро и почти цялото прибрано количество - 2.2 млн. т пшеница, е с добри хлебопекарни качества. По принцип толкова са необходими на страната, за да няма проблеми със зърнения и с фуражния баланс, но за първи път т.г. няма да има свободни количества за износ.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.